27 de juny 2025

Un estiu de contes

Hi ha estius que recordem per un viatge, per una cançó, per una mirada. Aquest, volem que el recordis per una història.

A Creàlit escrivim perquè no podem evitar-ho, i llegim perquè no podem viure sense. Aquest estiu, unim forces per fer del blog un refugi de ficció: cada setmana, un conte breu, una veu nova, una finestra oberta.

Històries de tota mena, escrites per autors i autores de sensibilitats diverses, però amb un punt en comú: la passió per explicar. Per imaginar. Per compartir.

“Un estiu de contes” és un petit homenatge a la literatura curta i viva. Aquella que es cola en un moment de calma, en una tarda lenta, en una cadira de platja. Aquella que et sorprèn i et sacseja en poques línies.

Benvinguts al nostre estiu.
El dels contes.

24 de juny 2025

Presentació llibre Jordi de Manuel

El passat 20 de juny, la nostra companya Montserrat Segura va presentar el llibre de Jordi de Manuel Quan la Terra es pon a la llibreria La Bookman de Figueres. La trobada va tenir un caire familiar que va servir per a posar de manifest que de Manuel és un autor proper i a qui li agrada molt explicar què el va motivar a l’hora d’escriure aquest llibre, però també mantenir un diàleg fluid amb el públic assistent que fa que una presentació esdevingui una tertúlia ben enriquidora.

Quan la Terra es pon (Animallibres, 2025) explora les diverses opcions que té la Humanitat de sobreviure quan l’amenaça de l’impacte d’un cometa sobre la superfície terrestre esdevé una certesa indefugible. La infectòloga Lara Tur rep l’encàrrec de formar i coordinar un estudi sobre les epidèmies que es podrien desencadenar en un grup de població limitat encarat a una colònia lunar que al present de la novel·la ja s’està preparant. Ella mateixa, juntament amb el seu marit, psicòleg especialitzat en grups, formarà part d’aquesta colònia, també en tant que científica amatent a qualsevol perill víric que amenaci els diversos assentaments de la Colònia. Tanmateix, el pes d’una culpa antiga farà que Lara Tur intenti una redempció, intent que al cap d’uns quants anys precipitarà un desenllaç que revestirà un caire de mite fundacional. Aquest llibre no només ens porta a transitar paratges lunars i les seves possibles terraformacions, sinó també els nostres paratges interiors quant al pes de la culpa i el remordiment, el que estem disposats a fer com a espècie per tal de sobreviure i el que potser faríem per a ostentar el poder; un poder, tanmateix, limitat per les circumstàncies vitals. I ho fa d’una manera eficaç, científicament raonada i raonable, i amb una prosa neta que mai no es val d’artificis innecessaris.

La novel·la de Jordi de Manuel forma part del Cometavers, un cicle que l’autor va començar a crear a principis del segle XXI al voltant de la tesi de l’impacte d’un cometa sobre l’escorça terrestre. En formen part alguns relats (Els hostes, Edèn, La granja, Kraa, aquest darrer publicat recentment a la revista Narranación) i la novel·la El cant de les dunes(Pagès Editors, 2006), un títol que, si no ho és, hauria de ser un dels fonamentals de la ciència-ficció en català. Més recentment, i dins del mateix cicle, de Manuel ha publicat El món fosc. Talps i La ciutat del cel. Porcsen una línia més juvenil però que també admet una lectura molt plaent per als adults. Aquestes dues últimes obres tindran una continuïtat en una tercera que l’escriptor va confessar tenir sencera al cap i que probablement durà el subtítol Rates.
En parlar dels seus plans de futur, igualment, ara que Jordi de Manuel s’ha jubilat i ha deixat enrere, definitivament, la tasca docent i científica ─de recerca en els camps de l’ecologia i la limnologia, la seva especialitat, i també en el de la innovació educativa─, ens va avançar que, a part de llegir molt i de viatjar una mica, també prepara una propera reedició de dues obres seves, precisament El cant de les dunes, però també de L’olor de la pluja (La Magrana-RBA, 2006), aquesta darrera en una versió força tunejada i que tindrem ocasió de revisitar el proper 2026.

08 de juny 2025

Realitats Paral·leles II de Mar Aparicio: una vetllada plena d’històries i bon humor

Dimecres passat, 4 de juny a les 20 h, la literatura va prendre forma de trobada càlida i vibrant en El Cafè del Casino de Figueres. L’ocasió: la presentació del nou llibre de relats de Mar Aparicio i Nieves, titulat Realitats Paral·leles II

L’ambient no podia ser millor: el local ple a vessar, expectació a l’aire i moltes ganes de compartir una estona entre lletres i somriures.

La presentació va anar a càrrec de Bernat Costa, reconegut novel·lista gràfic, actor i dibuixant, que va fer de mestre de cerimònies amb un to fresc i proper. La conversa entre ell i l’autora va ser àgil, amena, plena de complicitats i anècdotes que van arrencar més d’un riure, però també van permetre entendre millor l’univers íntim que s’amaga darrere dels relats del llibre.

Com a tast de l’obra, tres companys de Creàlit: Víctor Arno, Paloma B. Gómez i Montserrat Segura van llegir fragments escollits de diferents relats. Un petit plaer escoltar-los en veu alta, com qui comparteix un secret al bell mig del bullici. 

Després de la presentació, l’autora va signar exemplars, es va fer fotos amb tothom que ho volia i —detall que diu molt— va obsequiar els assistents amb un petit record. 

Realitats paral·leles II és un recull  on el misteri,  la quotidianitat (i, de vegades, l'humor negre) es transforma en literatura.  És un llibre per deixar-se sorprendre i, per tant, totalment recomanable. 



05 de juny 2025

Entrega de premis del certamen “Capmany Literari”.

Com a tancament del “Maig Cultural”, el passat dissabte 31 de maig va tenir lloc a la Societat, ubicada al carrer Major del poble, l’acte de clausura del “Capmany Literari”. Aquesta activitat, que tenia per objectiu promoure al municipi empordanès la creació literària en català, va commemorar-se en presència dels gegants Àgata i Gregori, els membres del jurat i una cinquantena d’assistents que, en acabar, van poder gaudir també d’un piscolabis a l'espai contigu al Punt de Lectura Manuel Ibáñez Escofet, emplaçament on va tenir lloc l’entrega de premis.

La competició literària constava de tres categories (relat curt, microrelat i poesia) i els treballs presentats havien de versar sobre el conreu de la vinya i de l’olivera, la producció d’oli i vi, la riquesa paisatgística i el patrimoni megalític del terme municipal. Totes aquestes propostes s’havien de presentar sota pseudònim per afavorir la participació i així va ser, ja que un bon nombre de treballs van presentar-se en totes i cadascuna de les diferents opcions.

Després de la presentació de l’acte per part dels propis membres del jurat (fins i tot telemàticament), es va procedir a l’entrega de premis començant per la categoria de relat curt. Una vegada anunciats el tercer i segon, el jurat va atorgar el seu primer premi a la Mar Aparicio i Nieves, escriptora empordanesa i membre de Creàlit, que a més a més prepara per als propers dies la presentació del seu segon llibre “Realitats paral·leles II”.

Seguidament, van arribar els guardons de poesia que, una vegada presentats els tercer i el segon, van donar pas al reconeixement pel Víctor Arnó, també membre de Creàlit, com a titular del primer premi.

Per finalitzar, van anunciar-se el tercer i segon premi de microrelat, declarant-se com a guanyadora del primer premi la Núria Peitavi Casadevall, resident al mateix Capmany.

Tots els premiats van rebre, juntament amb un diploma, un lot de productes locals i dues còpies del recull d’obres participants, editades sota el títol de l’acte “Capmany Literari”.

La cloenda va comptar amb la participació d’autores i autors del propi Capmany, però també de Figueres, Terrades, Avinyonet de Puigventós, Roses... com a curiositat també van haver dues participacions des dels EEUU i des de la veïna França.

Des de Creàlit volem expressar el nostre més sincer agraïment a l'Ajuntament de Capmany per la confiança dipositada en el nostre col·lectiu. Ens sentim molt honorats d’haver pogut col·laborar tant en les tasques d’organització i dinamització de l’esdeveniment, com també pel fet d’haver estat representats al jurat a través de dues de les nostres membres, les escriptores Montserrat Segura i Paloma B. Gómez. Ha estat un plaer compartir aquesta responsabilitat amb la senyora Anna Núñez, dinamitzadora del Punt de Lectura, i amb el senyor Josep Pallarols, regidor de Cultura.

Confiem que aquesta edició sigui només l’inici d’un llarg camí conjunt i que puguem continuar reforçant aquesta col·laboració tan enriquidora en futures edicions.



Concurs de microrelat al CFA Tramuntana.

Per tercer any consecutiu, al Centre de Formació d’Adults Tramuntana, ubicat a l’interior del Centre Penitenciari Puig de les Basses de Figueres, s’ha celebrat el concurs literari

anual amb participació exclusiva d’interns penats en aquest centre. En aquesta edició s’ha optat pels microrelats.

 

També per tercera vegada en Víctor Arnó, escriptor i membre de Creàlit ha participat en aquest esdeveniment formant part del jurat i convidat per la direcció de l’escola.

 

Tot i que en aquesta ocasió el nombre de participants no ha arribat a superar les anteriors celebracions, la majoria dels treballs ha sobtat al jurat per la seva qualitat i expressivitat, sobretot si tenim en compte que part d’aquesta població reclusa participa en programes d’alfabetització per manca d’estudis a la seva infantesa.

 

Una vegada deliberat el jurat i triades les tres obres guanyadores, va tenir lloc un petit acte d’entrega de premis al teatre situat en l'interior del C.P. Puig de les Basses. Posteriorment, els tres finalistes van llegir els seus escrits mentre rebien tot l’escalf dels seus companys, dels professionals del centre i dels membres del jurat. La passió i les emocions abocades en els seus texts van impressionar tothom i va sentir-se una emotivitat digna de concursos més grans.

 

Els premis, restringits per la naturalesa penitenciària de l’esdeveniment, van ser de 10 €, 20 € i 30 € respectivament en forma de xecs, per gastar en material de papereria als establiments Abacus. Però l’autèntic premi, el de veritat, va ser poder gaudir d’un espai d’absoluta llibertat creativa i amb la confiança per poder despullar una mica la seva ànima davant dels seus companys sense oferir vulnerabilitat i sense por de ser jutjats. Per a molts va ser la primera experiència amb la literatura i els va revelar que quan escriuen, poden sentir-se lliures. Aquesta llibertat tan gruada dintre dels murs de la presó i que han trobat a l’escriptura, ha plantat una llavor que, desitgem, doni grans fruits.

 

Felicitats a la direcció i als professionals del CFA Tramuntana per la seva tasca i també als interns participants pel seu valor i la seva qualitat humana i literària.


02 de juny 2025

Realitats paral·leles II

 L’artista empordanesa Mar Aparicio i Nieves torna a captivar amb el seu segon llibre de relats, Realitats paral·leles II, una obra que consolida el seu estil eclèctic i vibrant. Aquest nou volum, que segueix l’èxit del seu predecessor publicat el 2021, reuneix divuit històries que exploren una àmplia gamma de gèneres literaris, amb el misteri com a fil conductor. Des de llegendes arrelades al folklore català fins a narracions juvenils, humor negre, terror i un emotiu conte de Nadal. També inclou tres relats del Figueres de Por, una iniciativa de la que n'és coorganitzadora des de fa anys, dins de la xarxa de creació literària Creàlit. 

L’autora combina narrativa amb il·lustracions pròpies que enriqueixen l’experiència lectora, demostrant la seva versatilitat com a escriptora i artista visual. 

La presentació de Realitats paral·leles II tindrà lloc el 4 de juny al Cafè del Casino de Figueres, en un esdeveniment conduït pel novel·lista gràfic i actor Bernat Costa. La vetllada promet ser una experiència enriquidora, combinant literatura, art i diàleg amb el públic, i oferint als assistents l’oportunitat de descobrir els universos únics de Mar Aparicio. “Llegir gaudint i gaudir llegint,” com diu l’autora, és l’essència d’aquest recull, que convida els lectors a endinsar-se en un mosaic d’emocions i realitats paral·leles. 

Podeu seguir-la i estar al cas de les novetats, a través d’Instagram (@maraparicionieves) i X (@MarAparicio1979). 


La premsa comarcal també es fa ressó de l'esdeveniment: Revista Gidona, juny de 2025 (pàgs. 50 i 51) o El Gerió Digital  en són exemples.

01 de juny 2025

No importa res més

El passat dijous 29 de maig vam tenir l’oportunitat de gaudir d’una vetllada memorable al claustre de l’Institut Ramon Muntaner, amb motiu de la presentació del llibre No importa res més, de Montserrat Segura i Feliu. L’acte va comptar amb la participació dels professors Joan Manuel Soldevilla i Mercè Martí, així com d’alguns alumnes del Club de Lectura de l’Institut.

Després d’una càlida i acurada introducció a càrrec dels professors Soldevilla i Martí, l’autora va oferir una breu però intensa aproximació als protagonistes de la novel·la i a la seva connexió amb el mateix institut i amb el treball de recerca que vertebra el relat.

A continuació, els alumnes del Club de Lectura presents van tenir l’oportunitat d’adreçar preguntes a l’autora, generant un diàleg ric i proper que va aportar noves lectures i perspectives sobre l’obra.

El punt final de la presentació el va posar una actuació musical molt especial: Grau Quintana, fill de l’autora, a la veu, i Sergi Soler al piano, van interpretar quatre peces que connectaven profundament amb els personatges i l’essència de la novel·la.

L’acte va ser tot un èxit de públic, amb una nombrosa assistència. Un vespre d’emocions, literatura i música que quedarà en el record de tots els assistents.

El dia anterior, però, el nostre company Victor Arnó, va fer una petita entrevista a la Montserrat, podeu veure el video en AQUEST enllaç.