22 de juliol 2025

Presentació llibres Paloma B. Gómez

 

El passat 9 de juliol, la nostra companya Paloma B. Gómez va presentar els seus TRES poemaris Hora bruja, Haikus y miniversos i Geometría del silencio. Per què tres de cop, per què no els va presentar d’un en un, és una pregunta que ella mateixa es va encarregar de respondre quan l’incombustible Carles Pujol ─company d’aventures juvenils, amic de l’ànima de Paloma i gran comunicador─ la hi va fer al principi de la presentació. I la resposta va ser que tenia el material (els versos), que havia anat acumulant al llarg dels anys i que ara, empesa per les circumstàncies, per la família i per les companyes i companys, era el torn de donar-los forma de llibre i abocar-los a l’exterior a tall de tancament d’etapa i renaixement.

D’Hora bruja, Gómez va explicar que es tractava d’una reedició del poemari La hora bruja (amb article al davant), publicat per primer cop el 2014; uns poemes escrits en una època frenètica en què la feina i la família i altres obligacions li deixaven únicament les hores bruixes de la nit per a l’escriptura, i pel que es veu, les aprofitava bé. Aquest primer poemari comptava amb tres poemes en català; en la remasterització del llibre, aquests tres poemes han estat substituïts per d’altres en castellà, tot i que seran revisitables en el nou llibre que sortirà ─segons ella mateixa va anunciar─ a l’inici de l’any vinent.

Pel que fa a Geometría del silencio, l’autora va confiar-nos que era una mena de recull de queixes i greuges. La seva manera d’afrontar els disgustos i els revessos del dia a dia. És probable que així sigui i, en aquest cas, el poemari seria el llibre de reclamacions més bell que haguem llegit (o que haguem escrit) mai. En el cas de Haikus y miniversos, la nostra Paloma va dir que el títol definia exactament el tipus de poesia: pensaments expressats en composicions breus, de tres versos en el cas canònic dels haikus i de poc més en el cas dels miniversos.

La presentació, que va tenir lloc a la sala Toni Montal de La Cate, va comptar amb un bon nombre de públic i es va desenvolupar d’una manera ben agradable i festiva. Hi va contribuir el mateix caràcter de l’autora, la conversa distesa amb Carles Pujol i algunes sorpreses que van tenir lloc durant la vetllada: la intervenció enregistrada del creàlit VíctorArnó, que aquell dia tenia torn de nit a la feina però no es va voler perdre l’esdeveniment; que la filla de la poeta, Judith Bassagañas ─il·lustradora i dissenyadora gràfica─, desvelés els secrets que s’amagaven rere els dissenys de les cobertes dels llibres; la musicació en dues versions d’un poema de Paloma B. Gómez a càrrec de la IA-IA de Carles Pujol, una d’intimista i una altra en estil Último de la fila, el grup musical que Paloma B. Gómez adora des de sempre. Finalment, els companys i companyes de Creàlit vam llegir alguns poemes escollits  dels tres poemaris, tot i que no es pot negar que l’accent ens va delatar a la majoria. L’acte va acabar, com no podia ser d’altra manera, amb una frenètica venda i signatura d’exemplars i una copa de cava amb els assistents.

                                                                                    Montserrat Segura per a Creàlit


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aqui el teu comentari